T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARSİM - IPARD II ve BİREYSEL SULAMA SİSTEMLERİ KONULARINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Yayın Tarihi : 28.01.2022

20-25 Ocak 2022 tarihleri ve arasında Avanos, Ürgüp, Acıgöl, Gülşehir ve Derinkuyu İlçelerimizde başvuruları devam eden 2022 yılı TARSİM uygulamaları, TKDK tarafından yürütülen IPARD II 11. Çağrı ilanı kapsamında hibe uygulamaları ve 2022 yılı bireysel sulama sistemleri desteklemelerine ilişkin geniş katılımlı bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

TARSİM Kayseri Bölge Müdürlüğü, TKDK Nevşehir Koordinatörlüğü, İl/İlçe Ziraat Odaları ve İl/İlçe Müdürlüğümüz koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantılarda ilgili kurumların yetkilileri, konu uzmanları, üreticiler, yatırımcılar ve ilgili vatandaşlar katılım sağladı.

Gerçekleştirilen bilgilendirme ve tanıtım toplantıları ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürümüz ÖZGÜR MEMİŞ yaptığı açıklamada doğal afetler ve risklere karşı en etkili çözümün Tarım sigortası olduğunu ve 2022 yılında TARSİM uygulamalarında yeniliklerin yer aldığını, modern sulama sistemleri ile mevcut su kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmanın hayati önem taşıdığını ve Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi proje başvurularının 28 Şubat 2022 tarihine kadar devam edeceğini, TKDK Tarafından uygulanan IPARD II 11. Çağrı ilanı kapsamında Makina ekipman ve inşaat ve Yapım İşleri için proje başvurularının devam ettiğini bildirerek  "projelerden daha fazla üretici ve yatırımcının faydalanması, Nevşehir'e daha fazla yatırım sağlanması  için bilgilendirme toplantılarımızı merkez ve tüm ilçelerde düzenliyoruz" dedi.

Bilgilendirme Toplantılarında Yer Alan Konular

TARIM SİGORTANI YAPTIR, GÜVENCEN OLSUN

22 Aralık 2021 tarihli resmi gazetede; Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2022 Yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı ve kararda 2022 yılında bazı yenilikler yer aldı.

· Dolu paket risklerinin heyelan riski hariç olmak üzere muafiyet oranı yüzde 8, müşterek sigorta oranı yüzde 0 olacak şekilde standart hale getirildi.

· Sıcak hava zararı ile yağmur risklerinin muafiyet oranı yüzde 8, müşterek sigorta oranı yüzde 30 olacak şekilde standart hale getirildi.

· Fide ve yapraklanma döneminde don riskinin yeniden ekim dikime neden olacak şekilde meydana getirdiği zararlar; şeker pancarı, çerezlik kabak, domates, biber ve patlıcan ürünlerinde ilk defa kapsama alındı.

· Dolu Ağı ve Destek (telli terbiye) Sistemlerinde taşıt çarpması ve dolu ağırlığı riskleri için muafiyet oranı yüzde 10'dan yüzde 8'e; altıntop, limon, mandalina, portakal, üzüm (sofralık), üzüm (kurutmalık), üzüm (şaraplık) ürünlerinde sıcak hava zararı riski için muafiyet oranı yüzde 10'dan yüzde 8'e; kayısı ürünü için don riski müşterek sigorta oranı yüzde 40'dan, yüzde 35'e indirildi. Pamuk ve pamuk (sertifikalı tohumluk) ürünlerinde yağmur riski için müşterek sigorta oranı kaldırıldı.

· Dolu ağı ve örtü ile destek telli terbiye sistemlerinde kar ağırlığı teminatı kapsama alındı.

 · Kara, hava ve deniz taşıtlarının çarpması riski, dolu paket risklerine dâhil edildi.

· Kaplıca buğdayı, sertifikalı tohumluk bamya, limonotu, altınotu ürünleri teminat kapsamına alındı. Dolu riski tarife fiyatında buğdayda yüzde 5 indirim sağlandı.

· Ağaç-fidan sigortasında, meyve fidanı ve bağ fidanı ürünlerinde don riski teminat kapsamına alındı.

· Alçak Tünel Sigortası'nda, dolu ve doludan kaynaklanan kalite kaybı riskleri için uygulanan yüzde 10 indirim yüzde 20'ye yükseltildi.

· Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda, 2022 yılına özel devlet destek oranı yüzde 60'dan yüzde 70'e yükseltildi. Yine 2022 yılına özel olarak, eşik verim oranı, yüzde 70'den yüzde 80'e yükseltildi.

· Sera Sigortası'nda, sera dışında bulunan, seraya bitişik ve seranın esaslı unsuru sayılabilecek, sabitliği ve koruması sağlanmış makine, tesisat, ekipman ve teknik donanımlar teminat kapsamına alındı. Ayrıca, plastik örtüler için teminat kapsamında bir riskin gerçekleşmesi halinde 250 TL'lik "Örtü Onarım Masrafı" kapsama alındı.

· Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası'nda, süt sığırları geniş kapsamlı ve besi sığırları geniş ve dar kapsamlı tarife fiyatlarında, hırsızlık teminatı tarife fiyatında yüzde 16 indirim yapıldı.

· Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası'nda, geniş-dar kapsamlı tarife fiyatlarında ve hırsızlık teminatı tarife fiyatında yüzde 16 indirim yapıldı. Yavru atma teminatı kaldırıldı. Müşterek sigorta oranı, yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü. Bu değişiklik ile üreticiler, daha fazla hasar ödemesi alabilecek hale gelmiş oldu.

· Su Ürünleri Hayat Sigortası'nın tarife fiyatlarında, yüzde 12 oranında indirim yapıldı.

· Arıcılık Sigortası'nda, Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı plakalı kara kovanları teminat kapsamına alındı. Sigortaya kabul şartlarından biri olan en az 30 kovan şartı kaldırıldı.

· Ayrıca, tüm teminatlarda müşterek sigorta oranı, yumuşak plastik unsuru için yüzde 10'a düşürülerek standart hale getirildi. Ürün unsuru için dolu, fırtına, sel ve su baskını risklerinde yüzde 5 indirim yapıldı.

 · Tüm branşlarda, %40 ve üzerindeki engelli üreticilere %5 indirim imkanı sunuldu.

TKDK Tarafından Uygulanan IPARD II 11. Çağrı İlanı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Kırsal Kalkınma IPARD II Programına ilişkin yayımlamış olduğu 11. Çağrı ilanı kapsamında  başvuruların

Makina ekipman için son başvuru tarihi 9 Şubat 2022

İnşaat ve Yapım İşleri için son başvuru tarihi 9 Mart 2022 olduğu

Bireysel Sulama Sistemleri

Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkındaki 2021/7 numaralı tebliğ çerçevesinde 2022 yılı 17. Etap Uygulama Rehberi 10 Ocak 2022 tarihinde yayımlanmıştır. Bu kapsamda başvurular başlamış ve 28 Şubat 2022 tarihine kadar devam edecektir.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Özgür MEMİŞ " Sulama sistemleri, ilk yatırım imkanları pahalı olmakla birlikte, sudan, enerjiden ve işçilikten tasarruf sağlar. Proje ile Bakanlığımız yatırım maliyetlerinin karşılanması için %50 hibe desteği sağlamaktadır. Bu sulama sistemleri Sulamanın yanında, gübreleme ve ilaçlama kolaylığı da getirmektedir. Ayrıca bilinçsiz sulamadan kaynaklanan drenaj problemlerinin oluşmasına da engel olmaktadır. Suyun ve gübrenin kontrollü verilmesi hem verim artışını hem de doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini sağlar. Ayrıca son yıllarda yaşanan kuraklık ve gelecekte yaşanması olasılığı düşünüldüğünde, modern sulama sistemleri ile mevcut su kaynaklarımız etkin ve verimli kullanmak hayati önem taşımaktadır" dedi.

Nevşehir genelinde Tarımsal faaliyet gerçekleşen alanın yaklaşık %20 sinde sulu tarım yapıldığının altını çizen İl Müdürü MEMİŞ Bireysel Sulama Sistemlerinden faydalanmak üzere çiftçilerin yapacakları Sulama Projesi başvuruları için gerekli bilgilendirmelerin İl Merkez ve İlçelerde düzenlenecek toplantılarla yapılacağını duyurdu. Ayrıca İl Müdürlüğünde Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünce daha ayrıntılı bilgilendirme yapmak üzere Teknik Elemanların bulunduğunu belirtti.

İŞTE YATIRIM KONULARI

• Tarla içi damla sulama sistemi kurulması

• Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması

• Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması

• Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması

• Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması

• Tamburlu sulama sistemi kurulması

• Güneş enerjili sulama sistemi kurulması

YATIRIM TUTARI VE DESTEKLEME ORANI

• Hibeye esas proje tutarı üst limiti 1.000.000,00 TL'dir

• Kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50'sine hibe yoluyla destek verilir.

• Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır.