T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ'nin Katılımıyla Nevşehir Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 14.09.2022

Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir GİZLİGİDER, Sayın Valimiz İnci SEZER BECEL, Nevşehir Milletvekillerimiz Sayın Yücel MENEKŞE ve Sayın  Mustafa AÇIKGÖZ, Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet SAVRAN, İl Müdürümüz Özgür MEMİŞ, Sektörde yer alan Kurum ve Kuruluş Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve Üreticilerin katılımıyla, Nevşehir Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı gerçekleştirildi.

Tarımda gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde en temel girdilerin mazot ve gübre olduğunu dile getiren Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ şunları söyledi;

"Bunları dışarıdan ithal eden bir ülke konumundayız. Bunları söylüyorum, ne için söylüyorum? Çünkü bu dışa bağımlılık ve dışarıdan almak zorunda kalıyor olmamız nedeniyle bilhassa bu pandemi ve sonrasındaki süreçteki fiyat artışları bizim sektörümüz ile Türkiye'yi de olumsuz yönde etkiledi. Fiyat artışları noktasında söylüyorum ama çok şükür bu ülke üreticilerin sayesinde yani siz kıymetli ve eli öpülesi üreticileri sayesinde hem kendisi için hem de ihraç edilen ürünler noktasında, yurt dışındaki insanlar için pandemi döneminde de ve sonrasında da üretmeye devam etti. Milletimizin bu kıymetli davranışı, asil davranışı çok şükür bugüne kadar devam etti. İnşallah bundan sonra da sürecektir. Göreve geldiğimden bugüne 6 ayı biraz geçti. Dolayısıyla geldiğimiz gün itibarıyla da o gün ne söylemişsek şu anda da onların gereklerini ve icaplarını yerine getirmeye çalışıyoruz."

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ Türkiye'nin toprak varlıkları ve biyolojik zenginlikleri ile kendi ihtiyaçlarını üretebilecek durumda olduğuna değinerek şöyle devam etti;

"Bu ülke Şuna muhtaç oldu, buna muhtaç oldu, diyebilecek kadar bu ülkenin üreticilerini yok sayan ve bunların emeklerine saygısızlık gösterenlerin son 20 yılda artan 20 milyon nüfusu kimin doyurduğunu bir kez daha düşünmelerini isterim. O öve öve bitirilemeyen ülkelerin nüfuslarının bile neredeyse bir, bir buçuk katı, iki katına varan bir nüfus eklemlenmiş durumda son 20 yılda. Sadece bu mu? Hayır. İhracatımız arttı. 3,7 milyar dolar olan ihracatımız 25-27, şimdi 30 milyar dolarlara doğru gidiyor. Türkiye ihracatçı konumunda. Yani ürettiğini kendi insanları için tükettiren aynı zamanda bunu ihraç eden ve ithalat yaptığı halde dış ticaret fazlası veren bir sektör, tarım sektörü. Bunu bu ülkenin üreticileri gerçekleştiriyor. Dolayısıyla biz kendimizi tabii ki ithalata değil, ihracata odakladık. İhracatı yaparken Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını da önemseyerek, bunları da dikkate alarak yapması gerektiğini dile getirdik."

Üreticinin refahı için çalışma yaptıklarının altını çizen Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, "Bugün itibarıyla 6 milyon 200 bin ton civarında buğday ve arpa stokumuz var." diye konuştu.

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ sözleşmeli üretimle ilgili mevzuatta değişikliğe gideceklerini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü;

"Allah nasip ederse inşallah meclis açıldığında, sözleşmeli üretim modeli de devreye girmiş olacak. Bazı kelimeler çok kullanılır ama bu kelimelerin ne anlam ifade ettiği bu yoğunluktan kaynaklı olarak çok dikkate alınmaz. Bir cümleyle söyleyeceğim. Üretmek isteyenle bu üretimi almak isteyeni bir araya getirerek aslında ülkenin ihtiyacı olan o alandaki üretimi de belirli bir dengede tutmuş olacağız. Çünkü bizim ne arz fazlasına tahammülümüz var ne de arz açığına tahammülümüz var. Biz istiyoruz ki güvenli stokta dikkate alınarak ihtiyacımız olan ürünler üretilmiş olsun. "

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, ayrıca teknolojiyi kullanarak üreticiyi  e-devlet üzerinden kayıt sistemine dahil edeceklerini, devlet kurumu çalışanlarını ve üreticileri sadece elektronik ortamda buluşturacaklarını dile getirdi.

Kırsalın yeniden hayat bulması için buralarda üretim yapacak vatandaşlara sahip çıkmak istediklerini anlatan KİRİŞCİ, bunun için ilgili Bakanlıklar ile çalışmalar yürüteceklerini bildirdi.

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, "KENT TARIMI" kavramını gündeme getirdiklerini anımsatarak şunları kaydetti;

"Bugün, 'Bir kilo domatesin işte tarlada fiyatı bu, pazarda fiyatı bu. Bir kilo domatesin tarlada fiyatı bu, markette fiyatı bu diye televizyonlarda sıklıkla gündeme geliyor. Buradaki en büyük maliyet unsurlarından birisi, zincirin uzunluğu ve buradaki lojistik maliyetleridir. Ürünün tazeliğini bu zincirin uzunluğu nedeniyle kaybediyor olması, hallerimizin halinin hal olmamasından kaynaklı zaten raf ömrü kısa olan bu ürünleri biz kısa zamanda kaybetmek durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla bir kent tarımı kavramını gündeme getirdik. Yani bir kentin ihtiyacı olan ürünlerin bu kentte üretilmesinin esas olduğunu ve bundan dolayı da bu üretim modelinin desteklenmesi gerektiği kanaatine vardık. Bunun ilkini de sera OSB düzeyinde İzmir'de, Dikili'deki yapmış olduğumuz girişimlerle, Dikili Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi diyelim ya da Organize İhtisas Sera Bölgesi, yani bir OSB'nin sera uygulaması. Şimdi onun bir benzerini ve ikincisini inşallah Nevşehir Kozaklı'da gerçekleştireceğiz."

Bir diğer gündeme gelen konunun ise Yamula Barajı olduğunu hatırlatan KİRİŞCİ, "Yamula Barajı gibi Devlet Su İşlerinin görev alanında olduğu halde, maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle, bunların yapımının tamamlanması uzun yıllara sarkacak olan projeler için bizim mutlak surette tıpkı otoyol, köprü, havalimanı gibi işletmeciliklerde kullandığımız yap-işlet-devret modelini İnşaallah denemek istiyoruz. Böylelikle bugünkü maliyeti 18,5 milyar lira olan bir projenin bu yöntemle yapılıp yapılmayacağını da tartışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından sektör temsilcileri sorularını yönelterek karşılıklı diyaloglar halinde görüşme sağladılar…