T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Nevşehir'de Çerezlik Kabak Hasadı Yapıldı

Yayın Tarihi : 14.10.2022

Çerezlik Kabak Hasat sezonunun başlaması ile birlikte Nevşehir'de önemli ölçüde üretimi gerçekleştirilen ürünümüzün hasadı Kaymaklı kasabasında düzenlenen hasat programıyla başladı.    

Düzenlenen hasat programına Vali İnci Sezer Becel, Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu Nevşehir İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, MHP İl Başkanı İlhan Kaya, Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, davetliler ve kaymaklı kasabası üreticileri katılım sağladı.

İlk olarak katılımcılarca, üretici Musa GÜNEY'in arazisinde el ile geleneksel olarak hasat gerçekleştirildi ve çekirdekler çıkarıldı, ardından arazide sıra üzerine dizilmiş kabakların makine ile hasadı gerçekleştirildi.

Hasadın ardından Vali İnci Sezer Becel burada yaptığı açıklamada "Türkiyede Çerezlik Kabak üretiminin %31 ini karşılıyoruz, 20 Bin ton'un üzerinde bir üretimimiz var ve bölge için en önemli değerlerden bir tanesi,  patates, fasulye ve üzümle beraber en önemli tarımsal ürünlerimizden biri, geleceğin dünyasında gıdanın daha da önemli olacağını ve ön plana çıkacağını biliyoruz, ilimizde de özellikle bu tarımsal ürünlerin ve alternatif ürünlerin geliştirilmesine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığımız ile , İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün koordinesinde devam ediyoruz, bu alanda üreten bütün çiftçilerimize teşekkür ediyoruz ellerine emeklerine sağlık, hasadın hayırlı bereketli ve verimli olmasını diliyoruz" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür MEMİŞ burada yaptığı açıklamada "Nevşehir, Ülkemiz çerezlik kabak üretiminde 1. Sırada yer alan, bölgelere göre sulu ve kıraç şartlarda yetiştiriciliği yapılan önemli bir ürünümüzdür. Ürünlerin bölgeye has aroması yanında kullanılan kavurma yöntemleri ile de lezzeti daha da artmakta ve Nevşehir Kabak Çekirdeği Coğrafi adıyla ulusal ve uluslararası pazarlarda tercih edilmektedir. Bu yıl şu ana kadar ilimizden  883 ton kabak çekirdeğinin ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bölgemizde alternatif ürünlerin geliştirilmesi, mevcut ürünlerde daha verimli çeşitlerin denenerek yaygınlaştırılması ve pazarlanmasına yönelik çalışmalarımız devam