Bakanlığımız, "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" uluslararası yaklaşım doğrultusunda ülkemizde üretilen gıdaların birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla ülke genelinde gıda işletmelerinin resmi kontrollerini kesintisiz sürdürmektedir.
Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması 7 Haziran 2024 Dünya Gıda Güvenilirliği gününde hayata geçirilmiştir.
Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik'in 08 Mayıs 2025 tarih ve 32894 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliği ile Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması market, kasap manav vb. gıda satış yerleri ve restoran, kafe, yemekhane vb. gıda toplu tüketim yerlerinde zorunlu olmuştur.
Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması Usul ve Esasları 'nın 29 Mayıs 2025 tarihinde yayınlanarak duyurulması ile gıda işletmelerinin uygulamanın gerekliliklerini yerine getirmesi için belirlenen süre 28 Temmuz 2025 tarihinde dolmaktadır. Bu tarihten itibaren gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde gıda işletmesi karekodunun tüketicinin göreceği yerde bulundurulması zorunludur.
Bakanlığımızca hazırlanan ve her bir işletmeye özel gıda işletmesi karekodu gıda işletmelerince https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/isletme/QRKodOlustur internet adresinden oluşturularak tüketicilere sunulabilir.
Bakanlığımızca uygulamanın zorunlu olduğu gıda satış ve toplu tüketim yerlerinden gıda işletmesi karekodunu tüketicinin göreceği yerde bulundurmayan gıda işletmelerine 28 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yasal işlem uygulanacaktır.
Gıda üretim yerleri için gıda işletmesi karekodu uygulaması gönüllülük esaslı olarak devam etmektedir.
GIDA İŞLETMECİLERİ İÇİN KAREKOD ALMA YÖNTEMİ
1. https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet adresinde yukarıdaki menüden “İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklanarak sorgu sayfasına ulaşılır. (Varsayıla tarayıcı olarak Chrome kullanılmalıdır.)
2. Gerçek kişi işletmeleri için işyeri sahibinin T.C. Kimlik Numarası ve İşletme Kayıt/Onay Numarası; tüzel kişi işletmeleri için Vergi Numarası ve İşletme Kayıt/Onay Numarası verileri girilerek sorgulama yapılır ve söz konusu işletmenin karekod içeren belgesine ulaşılır.
3. Belgenin çıktısı alınırken A4 boyutu seçilirse Yazdır ekranında Kağıt boyutu A4, A5 boyutu seçilirse Yazdır ekranında Kağıt boyutu A5 seçilerek çıktı alınır ve işletmenin görünür bir yerinde tüketicilerin erişimine sunulur.
TÜKETİCİLER İÇİN KAREKOD OKUTMA YÖNTEMİ
1. Tarım Cebimde mobil uygulaması cep telefonuna indirilir.
2. Tarım cebimde “Gıda Kontrol" menüsü altındaki “İşletme Denetim Sorgulama" tıklanır.
3. Açılan kamera işletme görseli üzerindeki karekoda yaklaştırarak sorgulama yapılır.
4. Sorgulama sonucunda söz konusu işletmenin; unvan, adres, kayıt/onay numarası ve işletmeye yapılan en son denetim tarihi verilerine ulaşılır.