Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
NEVŞEHİR İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    ŞUBE MÜDÜRLERİ
    İLÇE MÜDÜRLERİ
  • KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
    KAMU HİZMET STANDARDI
    KALİTE EL KİTABI
    GÖREV TANIMLARI
    İŞ AKIŞ ŞEMALARI
    FORMLAR
    SÜREÇLER
  • İÇ KONTROL
    İÇ KONTROL SİSTEMİ NEDİR ?
    MİSYONUMUZ-VİZYONUMUZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    ETİK KURALLAR
    İŞ TANIMLARI VE GEREKLERİ
    • İL MÜDÜRLÜĞÜ
    • İL MÜDÜRÜ YARDIMCILIĞI
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALT YAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ BİRİMİ
    • ORTAK GÖREV VE SORUMLULUKLAR
    SÜREÇLER VE İŞ AKIŞ ŞEMALARI
    • MAKAM ONAYLARI
    • TARIMSAL ALT YAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HUKUK BİRİMİ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    PROSEDÜRLER
    ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGESİ
    • PLAN PROSEDÜRÜ (APG)
    • İŞ AKIŞ ŞEMASI (APG)
    FORMLAR VE TABLOLAR
    HASSAS GÖREVLER
    ANKETLER
    EĞİTİM VİDEOLARI
  • BRİFİNG
    2024 YILI BRİFİNG
    2023 YILI BRİFİNG
    2022 YILI BRİFİNG
    2021 YILI BRİFİNG
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksNevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

BORDO BULAMACI

4.03.2024 / Gösterim Sayısı : 203 / Arşiv

​

Bordo Bulamacı:

Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında, şeftalide yaprak kıvırcıklığı,  kara leke ve ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, eriklerde cep hastalığı, cevizde antraknoz, yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı uygulanmakta olup bitkilerde görülen bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede kullanılmaktadır. Bordo Bulamacı ağaçların uyanmasını geciktireceğinden meyve çiçeklerinin soğuktan korunmasını sağlıyor. Bordo Bulamacı uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar; Meyve ağaçlarının yapraklı dönemlerinde bordo bulamacı uygulaması yapılmamalıdır. İlaçlama yaparken eldiven, gözlük, maske takılması ve tulum giyilmesi önemlidir.

Bordo Bulamacı Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler:

 %2'lik Bordo Bulamacı Hazırlamak için 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş veya 1 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 lt'lik 1 adet 50 lt'lik plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa karıştırıcı gibi malzemelere ihtiyaç vardır. (Demir, saç teneke gibi metal kaplar kullanılmaz.)

Bordo Bulamacının Hazırlanması: Evvela 50 litrelik bir plastik kovada bir miktar temiz su ile 2 kg. göztaşı iyice eritilerek su ile 50 litreye tamamlanır. Benzer şekilde 2 kg sönmüş kireç veya 1 kg sönmemiş kireç 100 litrelik ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilavesiyle karıştırılarak 50 litreye ( kovanın yarısına kadar) tamamlanır. Hazırlamış olduğunuz 50 litrelik göz taşlı su karıştırılmakta olan kireçli suyun içine yavaş yavaş ilave edilir.

Bu şekilde hazırlanan % 2'lik bordo bulamacının yakıcı olup olmadığını kontrol etmek için passız ve parlak bir çivi iple bağlanarak bulamacın içine sarkıtılır ve 5-10 dakika kadar bekletilir. Çivide pas rengi oluşursa bordo bulamacı yakıcıdır. Bu durumda bulamaca bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir. Bulamaç süzgeçten geçirildikten sonra taze kullanılır. Hemen kullanılmaz ise daha iyi yapışmasını ve muhafazasını sağlamak için 100 litre bordo bulamacına 200 gr şeker ya da 1 litre yağsız süt ilave edilerek 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir.

Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar:

Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli göztaşı suyun üzerine eritilmiş su ilave edilir. Aksi takdirde karışım olmaz. Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.  Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru-aşırıya kaçmadan-yıkama şeklinde (tüm ağaç) ilaçlanır. İlaçlamadan sonra10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir. Göz taşlı suyu kireçli suyun üzerine yavaş yavaş döküp karıştırın. Etmeni bakteri ve fungus olan hastalıklarda etmenin ağaç gövdesine kolaylıkla girebileceği daha çok yara yerleri, çiçek gözleri ve yaprak gözlerinin ilaçlanarak hastalığın ağaca girişini engeller. Bu hastalıkların bulaştıktan sonra tedavisi mümkün değildir.

Bordo Bulamacının Meyvelerde Kullanıldığı Bazı Hastalıklar

 Elma ve Armut kara lekesinde dal sıracası bulunan yerlerde % 2, dal sıracası bulunmayan yerlerde % 1'lik bordo bulamacı ile çiçek gözleri kabarmaya başladığında birinci ilaçlama yapılır. Armutlarda memeli pas hastalığına karşı çiçek tomurcukları patlamak üzere iken % 1'lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır.

Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığı için ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2'lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır.

 Şeftalide yaprak kıvırcıklığı hastalığı için tomurcukların kabarmaya başladığı dönemde % 2'lik bordo bulamacı uygulanır.

Kiraz dal yanıklığı hastalığında sonbaharda yaprak dökülmeye başladığında % 1'lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlama, ilkbaharda gözler uyanmak üzere iken % 0,6'lık bordo bulamacı ile ikinci ilaçlama yapılır. Kirazda yaprak delen hastalığı için sonbaharda yapraklar döküldükten hemen sonra % 3 lük birinci ilaçlama ve ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce de % 1'lik ikinci ilaçlama yapılır.


Son Haberler
...
Nevşehir, Şap Hastalığı İle Mücadelede Türkiye ...
...
Potato Days Türkiye 2025, Nevşehir 'De Gerçekl ...
...
Nevşehir'de Hububat Hasadı Yapıldı
...
Otp ( Ortak Tarım Politikaları) Kapsamında “Bö ...
...
Patates Karantinası Uygulanan Alanlarda Dayanı ...
...
Take Projesi İle Kuru Fasulye Tohumları Teslim ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : 2000 Evler Mahallesi Mustafa Paslanmaz Caddesi No: 2 50300 NEVŞEHİR

  • Telefon : 0 384 215 20 50

  • Faks : 0 384 215 20 55

  • E-Posta : nevsehir@tarimorman.gov.tr - SosyalHesaplar(Facebook,Instagram,twitter) @nevsehiriltarim

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI