Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Tarımsal üretim planlaması ile 2025-2027 yılları arasında uygulanacak olan yeni destekleme modelinin bilgilendirme toplantısı 24.09.2024 tarihinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Nevşehir Valimiz sn. Ali FİDAN, Bakan Yardımcımız Sn. Ebubekir GİZLİGİDER, Bakanlığımız BÜGEM Genel Müdürü Sn Uğur ERDEM, TRGM Genel Müdür Yrd. Sn. Mehmet KİLCİ, HAYGEM Genel Müdür Yrd . Sn Melikşah TAŞKIN, İl Müdürümüz Özgür MEMİŞ, Muhtarlar, Siyasi Parti Temsilcileri, Üretici Örgütleri, STK Temsilcileri ve önder çiftçiler katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Müdürü Özgür MEMİŞ Yaptığı açılış konuşmasında; 5,3 Milyon dekar yüz ölçüme sahip Nevşehir'in yüzde 65'inde tarımsal faaliyet yürütüldüğünü söyleyerek, “Çiftçi Kayıt Sistemi'mize (ÇKS) kayıtlı 20.247 çiftçimizle tarımsal ve hayvansal faaliyetlere devam ediyoruz. Yıllık 21.724 ton çerezlik kabak üretimi, 42.205 ton kuru fasulye üretimi ile Türkiye'de birinci sırada yer almaktayız. Patates üretiminde ülke üretiminin yüzde 5'ini karşılamakta ve yedinci sırada yer almaktayız. Kadim geçmişimiz olan bağcılıkta, yetiştiricilikte ve kültürel değer olan üzümde yüzde 15'ini karşılayarak ülke genelinde ilk 5'te yerimiz bulunmaktadır"dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca Tarımsal Üretim Planlaması ve 2025-2027 Yıllarını kapsayan 3 yıllık yeni bir destekleme modeli hayata geçirildiğini belirten İl Müdürü Özgür MEMİŞ Nevşehirin 8 ilçede 8 stratejik ürün ile bu planlama modelinde yer aldığını, İl ve İlçe Müdürlüklerince köy ve beldelerde üreticilerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara devam ettiğini söyledi ve “Üreticilerin, tüketicilerin ve sektör paydaşlarının beklediği Üretim Planlaması ve Yeni destekleme modelinin hayat geçirilmesini sağlayan Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim YUMAKLI'ya, Bakan Yardımcımız Ebubekir GİZLİGİDER' e ve Bakan Yardımcılarımıza şükranlarımı sunar Planlama aşamasında bizleri destekleyen Sayın Valimiz Ali FİDAN'a, Katkı sunan kurumlarımıza, üretici örgütlerimize ve sektör paydaşlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sn. Ebubekir GİZLİGİDER , Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim YUMAKLI' nın selamlarını ileterek Tarımsal Üretim Planlaması ve Bitkisel ve Hayvansal Üretimde Yeni Destekleme Modeli hakkında sunumuna başladı.
Türkiye'nin dünyanın en büyük tarım ihracatçılarından ve en büyük tarımsal üretim gerçekleştiren ülkelerinden biri olduğunu belirterek “4.4 trilyon dolar dünya toplam parasal gayrisafi yurtiçi hasılasında Türkiye 5. Sırada. Dünyanı en fazla üretim yapan 5. Ülkesiyiz" dedi.
Son 50 yılda dünya nüfusunun iki katına çıktığını vurgulayan Bakan Yardımcısı GİZLİGİDER, “Kentleşme dünyada yüzde 37'den yüzde 57'ye çıktı ki bu Türkiye'de daha yüksek durumda, yüzde 65'lerin üzerinde. Öte yandan doğal afetlerden en büyük zararı tarım sektörü görüyor. 250 milyar dolar bir doğal afet zararı, ekonomik kaybın yüzde 50'si ise doğrudan tarım sektöründe gerçeklemiştir" dedi.
Su konusunda da ülke genelinde ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı GİZLİGİDER, “Biz şu anda eğer hiçbir tedbir almazsak 2030 itibari ile bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri ülke olacağız" dedi.
Yeni modelde desteklemelerin etkinliğinin artırıldığına vurgu yapan Bakan Yardımcısı GİZLİGİDER “Alt başlıkları ile birlikte 165 adet desteğimiz vardı. Hep söylenen bu desteklerin sadeleşmesi gerekir cümlesinin sonuna geldik, Sadeleştirdik. Ne yaptık bitkisel üretimle ilgili 21 kalemden 3 ana desteğe, Hayvansal üretim destekleri 22 kalemdi 3 ana desteğe indirdik. Keza su ürünleri desteklerini de 15 kalemdi 2 ana desteğe indirdik“ dedi
Bakan Yardımcısı GİZLİGİDER ; Türkiye de toplam 20.2 milyon hektar üretim alanının dikili tarım alanları ve bazı ürünler hariç 15,6 milyon hektarla %77 ye takabül ettiğini, %77 sinin planlandığını belirtti ve “Türkiye yüzyılı üretimin üreticinin yüzyılı diyor isek ve yaklaşık on yıl daha sıkı olmak üzere yirmi yıllık hazırlama planlamadan bahsediyorsak artık iklim değişikliği ve su meselesini biz daha fazla geciktiremeyiz" dedi
Nevşehir Valimiz Sn. Ali FİDAN konuşmasında “Üretim planlaması destek modeli en önemli projelerden birisidir. Vatandaş olarak hepimizi ilgilendiriyor. Köyümüzü, ilçemizi, İlimizi, ülkemizi ilgilendiriyor. Çiftçilerimizi tarımla hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiriyor. Bu yönüyle bugün bu toplantının çok verimli bir şekilde geçtiğini düşünüyoruz" dedi.
Sunumların ardından katılımcıların soruları cevaplandırılarak görüş ve önerileri değerlendirildi.